loader image
UNELMANA HÄÄT ITALIASSA – MISTÄ ALOITTAA JA MITÄ OTTAA HUOMIOON

UNELMANA HÄÄT ITALIASSA – MISTÄ ALOITTAA JA MITÄ OTTAA HUOMIOON

ph Andrea Pitti

Häät ulkomailla on yhä useimpien unelmana. Syitä löytyy monia; halutaan jotain erilaisempaa kuin ystävillä on ollut, halutaan pienet häät ja kutsua vain läheisimmät, ollaan menty kihloihin lomamatkalla Italiassa, mennään naimisiin toista kertaa tai vain yksinkertaisesti rakastetaan Italiaa, sen kulttuuria, ruokaa ja elämäntapaa… mutta

MISTÄ ALOITTAA SUUNNITTELU JA MITÄ PITÄÄ OTTAA HUOMIOON?

Internetistä löytyy paljon tietoa ja vaihtoehtoja, jopa liikaakin. Vaihtoehtoja vaivaa jopa runsauden pula; toinen toistaan upeampia hääpaikkoja ja niiden superlatiivisia kuvauksia sekä lupauksia hääjärjestelyjen helppoudesta. Kaikki vaikuttaa loppujen lopuksi helpolta – ja näinhän sen pitääkin olla. Kuitenkin ennen lopullista päätöstä on hyvä ymmärtää,

ONKO HÄÄT ITALIASSA MEILLE SE OIKEA VAIHTOEHTO?

Tämän postauksen tarkoituksena on selventää, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen lopullista päätöstä häiden järjestämisessä Italiassa:

 1. Kuinka paljon aikaisemmin on syytä aloittaa suunnittelu,
 2. sopiiko destination wedding sittenkään meille,
 3. onko meidän budjetti sopiva,
 4. miten kartoittaa oikea hääpaikka ja
 5. mikä olisi paras ajankohta.
ph. Daniele Lanci

MILLOIN SUUNNITTELU ON HYVÄ ALOITTAA?

Suurempien häiden suunnittelu kannattaa aloittaa ainakin vuotta ennen ajateltua häätilaisuutta, joskus jopa aikaisemminkin, varsinkin jos häät halutaan huippusesonkina ja vielä viikonloppuna! Suosituimpien juhlapaikkojen varausajat ovat usein parikin vuotta.

Ennen lopullista päätöstä olisi hyvä tutustua hääpaikkoihin paikan päällä. Vaikka kuvat ja kuvaukset kertovat paljon, hääpaikan tunnelman aistii vain käymällä paikan päällä. Tutustuminen kannattaa erityisesti silloin, kun alue on ennestään tuntematon. Ennakkovierailut hääpaikoilla on parasta ajoittaa sesonkiaikojen ulkopuolelle. Tuolloin paikkojen esittelylle löytyy yleensä paremmin aikaa ja paikan omistajat voivat rauhassa esitellä tilat.

Suunnitteluun kannattaa aina varata aikaa; hyvä suunnittelu maksaa aina itsensä takaisin! Riittävä suunnitteluaika antaa palvelujen hankkimiseen valinnanvaraa. Isommatkin juhlat pystytään toki järjestämään muutamassa kuukaudessa, mutta tämä edellyttää joustavuutta päivissä, palveluissa ja matkojen järjestelyissä.

Pienet intiimit vihkimiset voidaan järjestää hyvinkin pienellä aikavarauksella; kuukausi tai pari riittää. Monilla suurilla villoilla ja palatseilla on ihastuttavia puutarhoja, joiden osaa voi vuokrata pieniin vihkitilaisuuksiin. Tämä on kuitenkin mahdollista vain lähellä tilaisuuden ajankohtaa ja päiville, jolloin paikkaa ei ole varattu isommille tilaisuuksille.

HÄÄT ULKOMAILLA VAI KOTIMAASSA?

Italialaiset häät voivat kuulostaa juuri siltä oikealta teille, mutta onko se sitä vieraillenne?

Jos aikomuksena on kutsua myös isovanhemmat sekä ystävät ja sukulaiset, jotka eivät ole tottuneita matkustajia, voi heidän tuominen ulkomaille osoittautua vaikeaksi tehtäväksi sekä paikan päällä enemmän stressin kuin ilon tuojiksi. Siksi kannattaa kysyä suoraan tärkeimmiltä ja läheisimmiltä vierailta ovatko he yleensäkään valmiita matkustamaan Italiaan. Matkustamisesta ulkomaille tulee myös lisäkustannuksia vieraille ja monien pitää ottaa vapaata työstä.

Suuri osa juhlapaikoista ei sijaitse lähellä lentokenttiä tai suurempaa kaupunkia, joten oleskelu vaatii myös hieman omatoimisuutta vierailta, varsinkin jos ette ole aikoneet järjestää yhteiskuljetuksia vieraillenne. Etenkin luonnon läheisissä paikoissa, kuten viinialueilla, vuokra-auto osoittautuu parhaimmaksi ratkaisuksi liikkumiseen.

Pitkän välimatkan ja siitä koituvan matkustamisen lisäksi ulkomailla järjestettävien häiden suunnittelu on erilaista kuin kotimaassa. Vastaan tulee kieli – ja kultturierot sekä fyysinen välimatka, jolloin kaikkiin palvelun toimittajiin ei voi olla henkilökohtaisessa kosketuksessa. Tämä voi olla iso stressin aihe ja hyvä syy palkata hääsuunnittelija, joka hoitaa yhteydenpidon eri suuntiin ja pitää ohjenuorat käsissä.

SOPIIKO HÄÄT ITALIASSA MEIDÄN BUDJETILLE?

Häät eivät välttämättä maksa vähemmän Italiassa kuin Suomessa. Häiden järjestäminen Italiassa voi jopa maksaa enemmän. Varsinkin hääpaikkojen vuokrat, jos unelmoit yksityisistä villoista ja linnoista, voivat nousta todella korkeiksi. Lisäksi ammattitaitoisten palveluiden hinnat voivat olla korkeat varsinkin suosituimmilla hääalueilla.

Kannattaakin verrata erilaisia vaihtoehtoja ja alueita Italiassa, jotta saa kattavan kuvauksen tarjonnasta. Jos esimerkiksi etsit rustiikkista luonnonläheistä paikkaa ja mielessäsi on Toscana, mutta budjetti ei riitä tämän suosituimman detination wedding – alueen hintoihin, niin vaihtoehtoisesti voi verrata Piemonten tai Valpolicellan tarjontaa, jotka ovat yleisesti ottaen huokeampia, mutta erittäin hyviä vaihtoehtoja. Lisäksi ne tuovat monille vieraille uusia kokemuksia.

Budjetin järkevä käyttö ja keskittyminen olennaiseen auttaa usein löytämään sopivat palvelut. Monet päättävät satsata hääpaikkaan eikä yksityiskohtiin, kuten esimerkiksi koristeluun, kutsukortteihin ja muihin painotuotteisiin. Tämä onkin osoittautunut usein hyväksi päätökseksi, koska juuri kauniit hääpaikat ja maisemat ovat se Italian ehdoton vetovoima.

ph. Jussi Koskela

MITEN KARTOITTAA HÄÄPAIKKA?

Paikan valinta on haastavin päätös, joka usein vaatii jonkin verran aikaa. Päätöksen tekoon kannattaakin uhrata aikaa, jotta ei tule tehtyä hätiköityjä päätöksiä. Kannattaa puntaroida erilaisia vaihtoehtoja ja käyttää erilaisia tietolähteen kanavia hyödyksi, varsinkin jos ei pääse paikan päälle katsomaan paikkoja ennen vahvistusta.

Paikan valinnassa kannattaa ensiksi kysyä itseltään kysymykset, jotka hahmottavat toiveet hääjuhlasta ja – paikasta.

 • Mikä on minun tyylini? klassinen, rustiikkinen, boho, moderni jne…
 • Missä näen häät vietettävän; veden äärellä, oliivipuutarhassa, viinitarhojen keskellä, kaupungin kattoterassilla, …?
 • Minkä tyyppinen on unelma juhlapaikka – keskiaikainen linna, rustiikkinen viinitila, boutique-hotelli, vuokratalo, rantaravintola tai jokin muu?
 • Mistä Italian alueesta pidän erityisesti?
 • Miten haluan mennä naimisiin? Siviili – vai symbolinen vihkiminen, avioliiton siunaus?

Tämän jälkeen kannattaa konkretisoida hääunelma ja kartoittaa siihen sopiva tarjonta.

 • Sopiiko alue vierailleni?
 • Pääseekö paikalle hyvin (vr lentokenttä, matka lentokentältä, vuokra-auto…)?
 • Mistä löydän apua alueen ja hääpaikan valinnassa? omatoimisesti internetistä vai palkkaanko paikallisen hääsuunnittelijan auttamaan?
 • Menenkö Italiaan katsomaan kiinnostavimmat paikat ennen vahvistusta?

MIKÄ ON SOPIVA AJANKOHTA HÄILLE?

Yksi tärkeä päätös on myös häiden ajankohta. Tähän pitää ottaa huomioon omien tarpeiden lisäksi vieraiden mahdollisuus matkustaa sekä Italian pyhäpäivät ja lomakaudet. Kannattaa huomioida myös kohdekaupungin tai alueen suuremmat tapahtumat, joiden aikana voi olla vaikea löytää majoitusta ja hinnat voivat nousta turhan korkeiksi.

Viikonloput ovat kysytyimmät ja usein kalleimmat. Jos olette joustavia päivän suhteen, kannattaa harkita myös häiden pitämistä viikolla maanantaista perjantaihin. Tällöin hinnat ovat usein matalampia, jolloin myös budjetissa pysyminen helpottuu.

Myös ilmasto kannattaa ottaa huomioon. Monille suomalaisille keskikesän kuumuus on liikaa, jolloin häät kannattaa juhlia keväällä, alkukesästä tai syyskuun puolella. Tällöin päivät ovat vielä ihanan kesäiset ja lämpimät, mutta illat viileämmät.

UNELMAHÄÄT ITALIASSA ASKELEEN LÄHEMPÄNÄ

Häät Italiassa on monen suuri unelma ja hyvin suunniteltuna se muuttuu todellisuudeksi, josta jää ihanat muistot loppuelämäksi.

Olen yllä kuvannut niitä asioita, jotka kokemukseni mukaan auttavat tekemään oikeita valintoja ja päätöksiä. Toivottavasti niistä on apua sinulle päätöksenteossa. Muista, että hyvin suunniteltu on puoleksi tehty. Ota yhteyttä tai jätä kommentti jos jokin jäi mietityttämään tai haluat lisätietoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.